Totalul afișărilor de pagină

joi, 16 decembrie 2010

Cele 6 nevoi umane - Anthony Robbins

Sunt aplicabile in orice zona a vietii – atat in cariera cat si in viata privata:
  1. Certitudine: siguranta, confort
  2. Incertitudine: surpriza, diversitate
  3. Importanta: altfel
  4. Iubire: conexiune, dragoste
  5. Crestere: dezvoltare spirituala, emotional
  6. Contributie: aport
Pentru fiecare individ exista doua nevoi care primeaza si pe care va face tot posibilul sa si le satisfaca.
Ca sa fii bine cu tine, trebuie sa ti le cunosti. Ca sa fii bine cu cel de langa tine, trebuie ca si el/ea sa ti le cunoasca si trebuie sa le cunosti si tu pe ale sale.

Iubirea se invata: e de fapt un joc al cererii si al ofertei – degeaba iubesti nespus, simti ca dai totul, daca nu dai un raspuns la nevoile partenerului. La fel si in business – degeaba esti bun, daca nu oferi ce se cere. 

Nevoile individuale in relatii

nevoile umane
‘’Nu trebuie sa mai ai nevoie de ei [barbati]’’ mi s-a zis, o ipoteza a unei femei care isi doreste sa-si refaca viata langa un ‘’el’’, intr-o relatie.
M-a pus pe ganduri. Oare  care e relatia intre un barbat si o femeie in ziua de azi? Sa fie oare 2 variante extreme? Fie dependenta de ‘’un el’’, fie independenta totala.E usor sa faci ceea ce iti doresti, nu mai ai nevoie de barbati in zilele noastre, poti sa faci si copii fara ei.
Atata durere si suferinta ma fac sa iau hotarari drastice. Aleg sa traiesc frustrata si furioasa, in defensiva ca nu cumva vreun ‘’el’’ sa ma poata rani vreodata.
Sau aleg sa ma sacrific pe mine, si cine sunt pentru a nu fi singura, din teama de singuratate. Inghit in fiecare zi atatea si ma refugiez in dragostea copiilor sau in dragostea prietenilor pentru a compensa nevoile care nu imi sunt indeplinite in relatie.

Scenariu 1
Dupa experiente dureroase, divorturi emotionale sau chiar pe hartie, inmagazinand atatea emotii negative, ma inchid in fata oricarei alte experiente de iubire. Vreau sa devin independenta din toate punctele de vedere, am o cariera stralucita, am prieteni care ma iubesc, am absolut tot ce vreau si pot sa fac ceea ce imi doresc . Iau de la fiecare el care apare in viata mea ce e mai bun fara sa ma mai deschid vreodata.

Scenariu 2
Fac totul pentru binele familiei, pentru binele cuplului, il iert, renunt la cine sunt eu doar sa ne intelegem bine. Daca pleaca din viata mea, nu stiu incotro ma indrept, ce sa fac, simt ca viata mea e complet legata de-a lui.
Majoritatea femeilor se casatoresc in ziua de azi cu un el pe care nici macar nu-l iubesc, doar pentru nevoia de conexiune si familie si se consoleaza cu ideea ca deindata ce vor avea un copil vor primi dragostea neconditionata a copiilor. Dar pana cand aceasta dragoste suplineste nevoia umana de dragoste si familie? Poate ar fi bine sa te gandesti putin ca asta nu va dura la nesfarsit.
Din ce in ce mai putin  descoperi secretele unei relatii  de cuplu fericite. Ceea ce vad cel mai mult sunt femei care dupa atata durere, devin adevarati ostasi pe campul de lupta. Isi instaleaza un scut in jurul lor si nu lasa pe nimeni sa se apropie. Se pierd pe ele insesi, isi ratacesc latura feminine, devin defensive si declara razboi oricarui barbat care vrea sa intra pe portita sufletului lor.
Catalogari
Etichetari
Atitudine defensiva
Am descoperit dupa multe experiente, dupa ce am fost in ambele tabere , ca niciunul din scenariile de mai sus nu reprezinta formula unei relatii fericite.
Lucrurile se pot schimba mai repede daca  te astepti, relatiile tale pot fi asa cum iti doresti.
Reteta succesului in absolut orice o reprezinta cunostintele si mai mult decat atat, abilitatea de a pune in practica aceste cunostinte.
La fel se intampla si in relatii.
Fie ca vrei sa iti refaci viata dupa o experienta esuata, fie ca acum te initiezi in arta relatiilor, oricat ai nega  ai o nevoie fundamentala  care se cheama nevoia de conexiune sau dragoste.
Si daca tu o ai la fel si ‘’El’’ o are.
Conform psihologiei nevoilor umane  cu totii avem 6 nevoi principale umane.
Cat de important e sa stim care sunt acestea , cum ni le satisfacem  si cum influenteaza acestea relatiile noastre de cuplu.
Asa cum fiecare fiinta umana are aceste nevoi la fel si relatia ta de cuplu , pentru a functiona bine , asa cum iti doresti,trebuie sa isi indeplineasca anumite nevoi.
Daca ceva nu functioneaza asa cum trebuie ia in considerare urmatoarele:
Intrebari ajutatoare:
  1. Cine simte importanta relatiei?
  2. Cum pot face sa arunce armele?
  3. Ce nevoie nu sunt indeplinite?
  4. Unde sunt indeplinite totusi nevoile care lipsesc in cuplu?
Un om de succes cu care sunt total de acord m-a invatat ca nevoile fiecarei fiinte umane se prezinta in felul urmator:
El sau ea, indiferet de gen, nationalitate, pozitie sociala, conturi in banca, cu totii avem nevoie de SIGURANTA, sau CONFORT in relatie.
Acum intreaba-te cum iti indeplinesti tu aceasta nevoie de siguranta si cum isi satisface partenerul tau aceasta nevoie. Daca in cazul vreunuia din voi aceasta nevoie este indeplinita extern, atunci  aici s-ar putea sa fie o problema.

Pe langa nevoia de siguranta si confort, oamenii au nevoie de DIVERSITATE, de nesiguranta, de surprize si provocari. Altfel apare plafonarea. Cu totii spunem ca ne plac surprizele, insa de fapt ne referim la surprizele placute, la surprizele care intruchipeaza de fapt o dorinta de-a noastra.
Celelate le luam ca pe o amenintare.
Poate ai auzit expresia, pentru orice femeie exista un barbat care s-a plictisit de ea. Hmm, ma intreb daca este o preconceptie sau pur si simplu efectul plafonarii fetelor dupa ce se vad in relatie. Daca nu-l stimulezi, daca nu ii oferi provocari partenerului tau, s-ar putea sa caute diversitatea in alta parte.

A treia nevoie  se numeste IMPORTANTA. Cu totii cautam metode prin care sa ne simtim importanti. Unii vor sa atraga atentia prin modul cum se imbraca, altii prin comportamentul cat mai in afara regulilor, altii vor sa se simta importanti pentru cel de langa ei. De fapt fiecare isi doreste sa isi indeplineasca aceasta nevoie in relatia cu partenerul lui, si in momentul in care acest lucru nu e posibil pot cauta in exterior o varianta alternativa.

Una din cele mai importante nevoi umane este nevoia de  CONEXIUNE SI DRAGOSTE. Poti sa ai success in toate aspectele vietii tale, pot sa ai succes in viata profesionala, in viata personala, sa ai prieteni minunati insa  nu vei fi implinita daca aceasta nevoie nu iti este satisfacuta.

Apoi extrem de importanta este dezvoltarea, si iti vorbesc despre DEZVOLTAREA PERSONALA
Spiritual
Emotional
Daca nu te dezvolti, mori.

Si ultimul prag il reprezinta nevoia de CONTRIBUTIE. Nu traim singuri si o data cu  conexiunea se naste dorinta de a trece peste nevoile noastre si a da mai departe. Cautam sa ne satisfacem propriile nevoi dar simtim totodata nevoia de a contribui la satisfacerea nevoilor celorlati.
Apar tot felul de intrebari. Relatia ta nu functioneaza asa cum ar trebui sau vrei sa stii care e cheia spre a  initia o relatie santoasa si fericita.
Studii si experiente au demonstrat ca barbatii traiesc ca sa le faca pe femei fericite. Tine cont de asta, daca el te vede nefericita, indiferent cat de mult te iubeste s-ar putea sa plece cat vezi cu ochii. El nu isi vrea femeia de langa el nefericita. Oricat de mult il acuzi tu ca nu-i pasa, sau nu intelegi cum poate sa plece pur si simplu lasand in urma tot ce-a fost intre voi, gandeste-te ca poate o face pentru ca nu-si satisface aceasta nevoie.
Apoi gandeste-te daca stii de ce are ‘’el’’ nevoie sa se simta iubit si comunica-i de ce ai tu nevoie sa te simti iubita. Sinceritatea  si deschiderea completa poate ajuta mai mult decat inmagazinarea frustrarilor si sa astepti ca celalalt sa-ti ghiceasca nevoile.
Daca un barbat nu se simte iubit, poate alege sa plece, te sfatuiesc sa afli care e modul lui de a se simti iubit , si inainte de a spune ‘’i-am dat totul’’, sa te gandesti daca nu cumva i-ai dat tot in afara de ce avea el nevoie.
Interesele comune sunt una din parghiile reusitei unei relatii dar diferentele intretin focul pasiunii. Un echilbru perfect poate da nastere unei relatii fericite.
Am sa-ti mai spun ca dintre cele 6 nevoi umane fiecare din noi avem 2 care primeaza.
Cele cateva ipoteze de mai sus pot deslusi doar cateva din problemele care pot aparea intr-o relatie si care se leaga de nevoile individuale ale fiecaruia si nevoile relatiei voastre.
Pentru a  combate toate neintelegerile dintre voi, pentru a putea deslusi radacinile neintelegerilor dintre voi si  a incepe sa experimentezi o relatie fericita te poti folosi de informatiile pe care ti le-am dat.
Si pentru ca teoria fara practica nu inseamna nimic te las cu un set de actiuni.

Incepe prin a-ti pune urmatoarele intrebari. Pentru a fi sigura ca exercitiul are efect poti sa-ti notezi raspunsurile:
Care sunt primele doua nevoi umane ale tale?
Cum iti indeplinesti aceste nevoi?
La lucru?
Acasa?
Cu rudele?
Singura?
Ia-ti timp si gandeste-te bine la fiecare raspuns. Nu uita ca pretul este fericirea relatiei tale de cuplu.
Cred ca merita atentia ta cateva minute.

Ce trebuie sa se intample sa simti ca aceste nevoi iti sunt indeplinite?
Cat de des trebuie sa se intample si cu cine?
Raspunzi mai bine la cuvinte, atingeri, indicii vizuale, cadouri sau gesturi?
La ce nivel ii indeplinesti nevoile celuilalt? Incearca sa aflii cum isi indeplineste el fiecare nevoie a sa. O poti face prin intrebari directe sau prin a-l supune unor teste. Esti destul de inteligenta si cred ca poti fi creativa. Foloseste o scara de la 1 la 10 pentru fiecare nevoie.
Fa la fel pentru nevoile tale. Raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
Cata varietate primesc de la tine?
Cat sunt de sigura, cat de importanta ma simt?
Cata dragoste primesc de la tine?
Cata dezvoltare primesc si cata contributie aduc relatiei noastre?

Dupa ce ai facut evaluarea intreba-ti partenerul ce ar trebui sa se intample pentru ca nevoile lui sa fie indeplinite.
Fii sincera cu tine, si fii sincera cu el, altfel nu ati rezolvat nimic. Comunicati-va aceste nevoi si poate asa  veti descoperi sursa multora din neintelegerile voastre.
Iti spuneam la inceput de doua scenarii care se identifica cu nivelele unei relatii.
La nivelul 1 conteaza doar nevoile tale, vrei sa fii independenta, te folosesti de el pentru a-ti lua atat cat ai nevoie din relatie si nu iti pasa daca nevoile lui sunt satisfacute sau nu. Acest tip de relatie nu va functiona pe termen lung.
La nivelul 2 totul se bazeaza pe un schimb, fac ceva pentru tine, daca faci ceva pentru mine. La fel acest gen de relatie nu va functiona pe termen lung.
Iar la nivelul 3 partenerii  au grija de nevoile lor si au grija de nevoile partenerului. Daruiesc neconditionat, fara a masura cantitativ.  Aceste gen de relatie este relatia care functioneaza pe termen lung .

Nu uita, arta dragostei se cere invatata! Acorda-ti timp pentru dragoste, asa cum o faci pentru cariera, pentru viata personala.

Cu drag
Cristina Miculete




3 comentarii:

  1. Articol tip copy paste..care imi spune nimic....
    Nu inteleg de ce prima parte apare de 2 ori...Nu inteleg cat e contributia lui Sorin, cat e contributia doamnei care se semneaza la sfarsit, sau cat e tradus din lucrarea lui Anthony Robbins(asa cum apare in titlu). De fapt nu apare nici o sursa. De exemplu as dori sa stiu care sunt acele studii si experiente care arata ca barbatii traiesc ca sa le faca pe femei fericite...cine le-a facut,pe ce esantion, cum au "demosnstrat"...e prea mult sa numesti sursa, lucrarea pe care te bazezi?
    La fel ca foarte multe alte articole si notite publicate pe internet, foarte foarte slab ca si informatie ca si mod de comunicare...scris mult, dar prost, limbaj de lemn si foarte impersonal...Seamana foarte mult a referat, dar nu de nivel universitar..
    De ce mai scrii si tu si altii..daca de fapt nu ai ce sa spui...
    Pierdere de vreme ca sa citesc,ca sa analizez si ca sa mai iti dau si un feedback

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt feed-back. Intr-adevar, prima parte era dublata...am remediat acest lucru.

    In rest, articolul este scris de altcineva si am indicat autorul.

    Informatiile exista si le foloseste fiecare dupa cum vrea si daca are curaj sa faca modificari la el.

    Restul articolelor imi apartin.

    (Raspunsul meu se adreseaza celorlalti cititori, nu persoanei care a semnat "curajos" sub pseudonimul "diad").

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere