Totalul afișărilor de pagină

Feed-back-ul “Esti OK” este ca un dovlecel

-          cum oferim si cum primim feed-back?-

Da! Atunci cand spui cuiva: “ esti o persoana OK”, “ai gatit OK”, “m-am simtit OK cu tine”, nu ii comunici ceva, ci pur si simplu, ii oferi o “apreciere” fada, fara gust, miros si usor digerabila, exact ca un dovlecel. Adica, 90% apa.
De fapt, ii transferi raspunderea completarii unor linii punctuate, pasand (sic!) greutatea aprecierilor la interlocutor.

Un feed-back constructiv, cu sens de crestere pentru cel care il primeste, este cel in care oglindesti ceea ce simti, cand urmaresti procesul care a avut loc si cauti sa il ajuti pe celalalt sa se imbunatateasca. Daca te concentrezi asupra persoanei, exista un foarte mare risc ca aceasta sa se simta atacata, sa re-actioneze, uneori disproportionat, iar de aici pana la conflict mai e doar un pas.
Daca esti pe una dintre posturile urmatoare: parinte-copil, profesor-elev, recrutor-candidat, vanzator-cumparator, etc, in mod sigur esti interesat sa stii ce gandeste despre tine cu adevarat, persoana cealalalta.
Iata deci, ca este important sa fii sincer cu tine, indiferent de postura in care te afli, pentru a cere si primi feed-back real, o oglindire corecta, obiectiva pentru a imbunatati anumite aspecte.

Cum oferim si cum primim feed-back?

Oferirea de feed-back are la baza observarea procesului, nu a persoanei. Mai exact, studiind comportamentul, modul de comunicare al celuilalt, oferind solutii de imbunatire a procesului, evitand etichetari, atacuri la persoana, judecati de valoare. Astfel, in loc de aprecieri precum:
“Esti nepregatit!”, poti inlocui cu “Iti sugerez o perioada de invatare in viitorul apropiat” sau “
 [pentru mine ar]
De asemenea, este important sa oferim un feed-back cat mai concret: in loc de “ Nu te pricepi la asta“  sa folosesti ceva mai specific : “Avem nevoie de un om cu minim 3 ani de experienta pentru acest job“.
Pentru a putea face acest lucru, este necesar sa avem suficiente amanunte despre persoana in cauza.
Daca feed-back-ul nu este specific, lasa loc la interpretari, la crearea de “filme”.  Mintea umana, in mod natural, are tendinta de a umple “spatiile goale” asa ca efectul obtinut poate fi complet diferita fata de intentia initiala. Care va fi re-actia? Evident, diferita de cea asteptata si, de aici, apare conflictul, frustrarile, etc.

Cand primim feed-back, oricat de dur, iti recomand sa te disociezi, sa vezi lucrurile obiectiv, cautand sa intelegi cu adevarat felul in care a fost construit feed-back-ul primit, fiind asertiv si cautand sa obtii o prezentare cat mai completa a acelui punct de vedere. Desigur, atunci cand te uiti intr-o oglinda, nu iti place mereu ce vezi acolo si, mai ales, cand afli de la altcineva ca nu esti asa cum crezi, reactia poate fi negativa. Totusi, indiferent cum ai taia un lucru, el are doua fete, deci, gaseste si partea pozitiva a unui feed-back dur. Iti recomand sa multumesti, dupa primirea feed-back-ului, deoarece ai un instrument nou, o masura cu care sa te evaluezi si oportunitatea de a te optimiza.

A oferi feed-back intr-un mod constructiv, poate fi provocator, dar este si o responsabilitate morala fata de persoana care a cerut acest feed-back. Este important sa oferim o imagine cat mai obiectiva a comportamentului sau si sa oferim premizele de optimizare. La fel, este si responsabilitatea celui care primeste feed-back, ce va alege sa faca cu se i se ofera.


Feed-back-ul nu este sfat,critica sau lauda. Ci este starea pe care ai avut-o in momentul petrecerii actiunii. Finetea consta in a delimita procesul de persoana si atunci el devine constructiv.
Feed-back-ul ecologic este un instrument grozav de calibrare a efectului dorit la un mesaj transmis anterior. Astfel putem, din aproape in aproape, ca la reglarea frecventei radiourilor, sa ne perfectionam, pana cand mesajul nostru nu mai are “paraziti”, deci pana cand ne asiguram ca mesajul ajunge la destinatie fara sa fie transformat.

Te invit sa observi felul in care oferi si in care primesti feed-back. Apoi, sa aplici acele informatii noi care crezi ca iti sunt utile.

Feed-back se poate traduce, ["mot a mot"] ca fiind procesul de returnare a hranei ["hraneste inapoi"]. Asa ca, suntem responsabili cu ce il hranim pe celalalt. Sa ii oferim deci, hrana sanatoasa, consistenta, plina de calorii.

Apropo, astept feedback! Voi sti cu siguranta ce sa fac cu el.