Totalul afișărilor de pagină

44320

luni, 22 noiembrie 2010

Think Out of the Box

-Gandeste in afara cutiei-
Ce reprezinta acest enunt? Ce reprezinta el? Cum il folosim ?
Cand il folosim , o facem cu scopul de a schimba perspectiva, de a vedea si altfel lucrurile, de a “ ne pune in papucii altcuiva”. Este o fraza folosit de persoanele creative, cu initiativa si permite o detasare de imaginea care apare in mod evident, redundant, lasandu-ne imaginatia sa ne ofere si un punct de vedere nou. Practic, este un element al gandirii laterale, o forma de multiplicarea a persoanei proprii in unul sau mai multi Observatori ai aceluiasi proces.
Efectul este, de cele mai multe ori, foarte productiv. De multe ori, actionam, functionam automat, fara sa CONSTIENTIZAM ce facem, de ce iesim pe usa, incotro ne indreptam, ce mecanisme stau in spatele actiunilor noastre, etc. Permitand aparitia unei noi perspective, putem schimba perceptia asupra imaginii din fata noastra, schimandu-ne astfel si starea. De asemenea, in situatii cand nu vedem solutii, putem folosi aceasta metoda pentru a gasi o solutie la obstacolul din fata noastra. E bine sa facem un pas inapoi, pentru a vedea ansamblul.
Cutia reprezinta modul de gandire rigid, ne-creativ, liniar, conventional. Psihologul maltez De Bono a dezvoltat conceptul de gandire laterala si a incurajat aceasta sintagma.
A gandi in afara cutiei ne da sansa sa trecem peste limitele impuse de societate, familie, cutume si sa “zburam” oriunde. Sigur ca nu toti avem capacitatea de a deveni Einstein, Edison, Michelangelo, dar toti avem dreptul de a maximiza puterile noastre, de a creste limitele si de a merge la nivelul superior.
Cum ar fi fost viata moderna daca niste oameni, de-a lungul timpului nu ar fi gandit “Out of the Box”?
In ce consta, de fapt, aceasta provocare?
Exista un joc, o provocare, de fapt, care este f veche. Istoria spuna ca insusi Cristofor Columb folosea aceasta sarada utilizand noua oua de gaina asezate pe o masa, prezentand aceasta provocare diferitelor persoane din nobilime si regilor cu care intra in contact.
Exista un patrat in care se afla noua puncte echidistante. Se cere sa unesti TOATE punctele folosind patru linii drepte, fara sa iei creionul de pe hartie.
Din acest moment ai 2 minute sa rezolvi provocarea.
Acum foloseste-ti capacitatea de a te disocia, schimba perspectiva, gandeste altfel de pana acum , rupe tiparele. Cum ar fi daca….? Ce ma face sa gandesc astfel? Oare din acel punct cum se vede? Ce ar vedea o alta persoana din acel unghi?
…pune-ti intrebari, strica “programul” zilnic, sparge rutina, “lucreaza” cu tine….
Nu te grabi, judeca “le rece”, accepta provocarea si …creeaza….nu respinge ideile care iti vin, chiar daca par irealizabile, extraterestre sau ilare. Accepta ca pana acum ai functionat pe pilot automat si ca acum poti functiona altfel, tu conduci masina pe unde vrei tu….este alegerea ta
Se apropie momentul final, in cateva secunde se aude sirena si va trebui sa incetezi……
Tic-tac, tic-tac…..Gata!…timpul a expirat…..
Nu stiu daca ai reusit sau nu….de fapt, conteaza ca ai incercat, ca vrei si ca poti sa schimbi ceva la tine, ca ai constientizat anumite rutine, ca de acum stii ca le poti schimba. O sa iti spun ca, majoritatea nu reusesc sa gaseasca solutia din prima incercare deoarece aceste “programe” sint f bine inradacinate si functioneaza fara controlul nostru. Noi credem ca traim viata, dar, de fapt, ne traieste ea pe noi, folosind mii si mii de astfel de secvente automate de viata. Iar noi doar le imbinam ca pe un Lego urias si uitam, nu ne dam seama ca insiruirea acestui puzzle ne duce spre trecerea timpului fara sa traim efectiv.
Mai jos este solutia testului, dar, repet, nu aceasta este importanta, ci faptul ca TU ai miscat ceva la tine, ca ai acceptat sa schimbi ceva si ai investit 2 minute, doar 2 minute din viata ta pentru a trai asa cum ai hotarat.

Te felicit, oricare ar fi rezultatul testului si iti urez sa fii CONSTIENT!
Peligrad Sorin – 29 septembrie 2010
Apropo, cutia poate fi si poate deveni orice:

http://www.youtube.com/watch?v=HPQN0qrQ0AI


(http://www.cursuri-calificare.eu/think-out-of-the-box/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu